Er is in het verleden veel onderzoek gedaan naar het verband tussen slapen, leren en geheugen. En alle onderzoeken tonen aan dat slapen goed is voor je geheugen. Dat wat je leert, houd je beter vast na een goede nachtrust.

Omdat al langer bekend is dat, als we ouder worden, we de neiging hebben om minder te slapen, vroegen onderzoekers zich af welk effect dat heeft op ons cognitief functioneren. Om antwoord te vinden op deze vraag doken zij terug in de tijd en analyseerden zij 200 onderzoeken van de afgelopen vijftig jaar.

De resultaten van de analyse laten zien dat mensen op jonge en middelbare leeftijd inderdaad de neiging hebben om meer te slapen dan oudere volwassenen en dat bovendien de kwaliteit van hun slaap beter is dan van de ouderen. Bijzonder was om te ontdekken dat goed slapen in de jonge en middelbare volwassenheid een voorspeller is van beter mentaal functioneren op bejaarde leeftijd. De jonge goede slapers bleken op oudere leeftijd een beter geheugen te hebben dan de slechte jonge slapers. Zelfs als de mensen - die op jonge leeftijd minder goed sliepen - op hun 70ste, 80ste of 90ste een prima tuk maakten, bleek de achterstand niet meer in te halen.

Je kunt dus maar beter slaap sparen. Nu goed slapen betaalt zich uit in een latere fase.

 

Scullin, M. K., & Bliwise, D. L. (2015). Sleep, cognition, and normal aging: Integrating a half century of multidisciplinary research. Perspectives on Psychological Science, 10(1), 97-137. Link