Terroristische aanslagen, kannibalistische onthoofdingen en ander grof geweld. Het is de realiteit van alledag en met de komst van social media worden we er ongevraagd mee geconfronteerd. De schokkende beelden bezorgen je niet alleen een brok in de keel, zo suggereert nieuw onderzoek, maar kunnen ook leiden tot posttraumatische stressklachten. 

In een Brits experiment kregen proefpersonen beelden te zien van schietpartijen op scholen, zelfmoordaanslagen en de aanslagen van 11 september. Vervolgens ondergingen de proefpersonen een klinische diagnose gericht op PTSS (posttraumatische-stressstoornis); een stoornis die voorkomt bij mensen die zelf onderdeel of getuige zijn geweest van een traumatische gebeurtenis.

Erg genoeg hoef je zelf niet bij de gebeurtenis aanwezig te zijn om soortgelijke klachten te ervaren. Maar liefst 22% van de proefpersonen scoorde bovengemiddeld hoog op symptomen van PTSS door alleen het bekijken van de foto’s en video’s. Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat de kans op stressklachten toeneemt naarmate je vaker naar beelden van de traumatische gebeurtenis kijkt.

Misschien de volgende keer toch maar even verder scrollen in je tijdlijn?

 

Ramsden, P. (2015). Viewing violent news on social media can cause trauma. Annual conference of the British Psychology Society. Link