Iedereen bekommert zich om de presentatie van zichzelf op het web. We komen allemaal graag zo goed mogelijk uit de verf. De manier waarop we dat doen zegt iets over onze persoonlijkheid, blijkt uit onderzoek onder 800 mannen. Het onderzoek naar vrouwen is nog gaande, maar het lijkt erop dat de uitkomsten overeenkomen met het afgesloten onderzoek naar mannen.

Alhoewel hun gedrag nog steeds als normaal te bestempelen is, toont onderzoek aan dat mannen die meer foto’s van zichzelf online zetten dan anderen, hoger dan gemiddeld scoren op de meter van narcisme en psychopathie.

Narcisme wordt gekenmerkt door het geloof dat je slimmer, aantrekkelijker en beter bent dan anderen, gekoppeld aan een onderliggende onzekerheid. Bij psychopathie gaat het om een gebrek aan empathie en respect voor anderen en een neiging tot impulsief gedrag.

Opvallend was ook dat veel mannen hun foto’s bewerkten. Het verfraaien van deze foto’s wordt meer gekoppeld aan narcistische trekken dan aan kenmerken van psychopathie. De impulsiviteit van mannen met karaktertrekken van psychopathie is te groot om de tijd te nemen om de foto’s op te leuken.

Wil je meer weten over narcisme en andere persoonlijkheidsstoornissen, bekijk dan gratis de eerste les van het college borderline.

 

Fox, J., & Rooney, M. C. (2015). The dark triad and trait self-objectification as predictors of men's use and self-presentation behaviors on social networking sites. Personality and individual differences, 76, 161-165. Link