Als je, als vrouw, het gevoel hebt dat je gewicht te hoog is terwijl je in werkelijkheid nog binnen de aanbevolen BMI (Body Mass Index) valt, heeft de reactie van je omgeving een groot effect op het verloop van je gewicht.

Uit Canadees onderzoek blijkt dat de respons van geliefden invloed heeft op het behouden van het gezonde gewicht of er juist voor zorgt dat een gewichtstoename tot stand komt die wellicht de geadviseerde BMI overschrijdt.

Een ‘duwtje in de rug’ door aan te geven dat er inderdaad wat pondjes af mogen, heeft een averechts effect blijkt uit dit onderzoek. De vrouwen die dit bericht kregen van hun liefdespartners kwamen stuk voor stuk wat kilo’s aan. De dames die van hun naasten te horen kregen dat ze goed zijn zoals ze zijn, behielden hun gezonde gewicht en raakten soms zelfs een kilootje kwijt.

Dus mannen onder ons. Geef je vrouw op tijd een compliment over hoe ze eruit ziet, ook - of misschien wel juist - als ze onnodig ‘zeurt’ over haar gewicht.

 

Logol, C., Stinson, D. A., Gunn, G. R., Wood, J. V., Holmes, J. G., & Cameron, J. J. (2014). A little acceptance is good for your health: Interpersonal messages and weight change over time. Personal relationships, 21(4), 583-598.