Je hebt je voorgenomen deze week gezonder te gaan eten, maar als je in de supermarkt loopt zie je alleen maar lekkere dingen. Hoe voorkom je dat je thuiskomt met alleen maar ongezonde snacks? Hier is de tip!

Eet een appel voordat je boodschappen gaat doen en je zult met 25% meer groente en fruit thuiskomen, zo blijkt uit recent onderzoek. De verklaring voor dit resultaat is te vinden in wat we ook wel ‘priming’ noemen. Het eten van een appel activeert allerlei ideeën en concepten in ons hoofd die gelinkt zijn aan de appel, zoals de kleur van de appel, andere fruitsoorten en gezondheid. Je kunt het zien als een soort mindmap.

 

undefined

 

Omdat deze concepten in ons hoofd (extra) actief zullen zijn tijdens het doen van de boodschappen, zijn we eerder geneigd de producten die met deze concepten te maken hebben uit te kiezen. De kans dat we meer gezonde producten mee naar huis nemen wordt daarmee dus vergroot. 

 

Tal, A. & Wansink, B. (2015). An apple a day brings more apples your way: Healthy samples prime healthier choices. Psychology & Marketing, 32(5). Link