Lang is gedacht dat, bij het maken van een keuze in eten, je waarden leidend waren. Ga je voor gezondheid of ga je voor genot?

Uit onderzoek blijkt nu dat het kiezen voor gezond óf lekker eten niet gebaseerd is op wat je belangrijk vindt, maar op de snelheid waarmee informatie je brein bereikt. Mensen maken keuzes in een paar seconden, deze keuzes worden gemaakt in het brein. Smaakinformatie bereikt je brein een fractie van een seconde eerder dan gezondheidsinformatie. Daarom heeft de factor smaak een grotere invloed op de keuze voor eten dan de factor gezondheid. Bij 32% van de onderzochte mensen bleek zelfs dat de gezondheidsoverweging pas op gang kwam nadat de keuze was gemaakt. Echt te laat dus.

Wil je gezonder eten, stel dan het maken van de keuze uit. Loop nog even weg bij de koelkast of de koektrommel. Geef je brein de tijd om ook de gezondheidsinformatie te verwerken. Je zult zien dat je tot andere keuzes komt.

 

Tang, D. W., Fellows, L. K., & Dagher, A. (2014). Behavioral and neural valuation of foods is driven by implicit knowledge of caloric content. Psychological Science, 25(12), 2168-2176.